Hier komt de IEC 62368-1: de nieuwe veiligheidsnorm voor ICT- en AV-apparatuur (2024)

Door Jeff Schnabel VP Marketing, CUI Inc.

Inmiddels is de datum vastgesteld waarop de gloednieuwe veiligheidsnorm IEC 62368-1 van kracht zal worden: 20 december 2020, een deadline dus die al behoorlijk dichtbij komt. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste principes die aan de nieuwe norm ten grondslag liggen, wat de gevolgen voor productcertificering zijn en hoe fabrikanten van producten de overgang naar de nieuwe norm het beste kunnen aanpakken.

Een op HBSE gebaseerde norm

De IEC 62368-1 2nd Edition behelst meer dan een eenvoudige samenvoeging van oude normen of een naamsverandering; het meest significante aspect van de nieuwe norm is de introductie van de nieuwe HBSE-benadering voor het testen van ICT (informatie- en communicatietechnologie)- en AV (audio/video)-producten in Noord-Amerika en de EU. De nieuwe norm, die klaar is om zijn voorgangers, de IEC 60950-1 voor ICT-apparatuur en de IEC 60065 voor AV-apparatuur te gaan vervangen, implementeert technische principes en terminologieën die fundamenteel verschillend zijn van die van de oude normen.

Het betreft een project waar het Technical Committee TC108 van IEC al sinds 2002 mee bezig is De noodzaak tot de introductie van de IEC 62368-1 vloeit voort uit het feit dat, met het op de markt verschijnen van alle mogelijke soorten van nieuwe en betaalbare producten voor zowel (thuis-)kantoren als home-entertainment, de grenzen tussen ICT- en AV-apparatuur in de loop van de tijd steeds meer zijn gaan vervagen. Alhoewel het toepassingsgebied van de nieuwe norm niet verandert, betekent het gebruik van het principe van Hazard-Based Safety Engineering (HBSE) wel een flinke verschuiving ten opzichte van de oude normen, die gebaseerd waren op de noodzaak om aan te tonen dat aan de voorgeschreven specificaties was voldaan.

Het doel van de nieuwe geharmoniseerde norm is om een meer toekomstbestendig document te creëren door te eisen dat fabrikanten laten zien dat bekende gevaren in beschouwing zijn genomen en dat hun producten gebouwd zijn om veilig te zijn voor gebruik in de beoogde omgeving. Bovendien zal IEC 62368-1 productontwerpers naar verwachting meer flexibiliteit bieden in hun ontwerpen en evaluaties, zodat ze in de pas kunnen blijven lopen met de voortschrijdende technologie, zonder dat veelvuldige, dure en belastende revisies nodig zijn.

Gezien de opmars van nieuwe technologieën, en daarmee van nieuwe markten, wil de nieuwe geharmoniseerde norm een duidelijker kader bieden om de veiligheid van nieuwe apparatuur te beoordelen. De nieuwe norm zal niet alleen van toepassing zijn op alle bestaande apparatuur, die nu onder IEC 60950-1 en IEC 60065 valt, maar zal ook worden uitgebreid om nog meer producten te omvatten. Op de lijst met productcategorieën vinden we:

  • Computer- en netwerkproducten: servers, pc's, routers, notebook/laptop-computers, tablets plus bijbehorende voedingen
  • Consumentenelektronica: versterkers, home-theater-systemen, digitale camera's, persoonlijke muziekspelers
  • Displays en display-units: monitors, televisies, digitale projectors
  • Telecommunicatieproducten: netwerkinfrastructuuruitrusting, cordless en mobiele telefoons, op batterijen werkende communicatie-apparaten
  • Kantoorapparaten: kopieermachines, documentvernietigers
  • Verschillende soorten audio-/video-apparaten, apparatuur voor informatie- en communicatietechnologie die wordt gebruikt in woningen, scholen, centra voor gegevensverwerking, commerciële en professionele omgevingen

Bovendien is de nieuwe norm niet alleen beperkt tot producten, maar heeft hij, waar van toepassing, ook betrekking op componenten en subsystemen. Daarom moeten bedrijven die subsystemen van andere fabrikanten kopen, bijvoorbeeld voedingen, vaststellen of het betreffende product is gecertificeerd volgens IEC 62368-1. Op dezelfde manier vallen ook in de apparatuur geïnstalleerde componenten, zoals opbouw-voedingen, onder de norm, evenals externe voedingen en adapters die met verpakte apparaten worden meegestuurd.

Gevaren en beschermende maatregelen

Als hierboven gezegd zorgt de overstap naar HBSE-principes ervoor dat de nieuwe norm een duidelijke verschuiving in focus laat zien. HBSE is een sector binnen de veiligheidswetenschappen die de afgelopen 25 jaar steeds meer terrein heeft gewonnen en die een verschuiving van de wetgeving met betrekking tot productveiligheid in de richting van een prestatiegerichte denkwijze teweeg heeft gebracht, en deze veel flexibeler en effectiever heeft gemaakt dan de vroegere, op het volgen van voorschriften gebaseerde benaderingen. HBSE-principes beschermen gebruikers van apparatuur door identificatie van potentieel gevaarlijke energiebronnen die gebruikers pijn of letsel kunnen bezorgen en het aanbevelen van de juiste manier om te voorkomen dat dergelijke energieoverdrachten kunnen plaatsvinden. De redenering kan als volgt worden samengevat:

  • Gebruikte energiebronnen identificeren
  • De energieniveaus die zij produceren meten
  • Bepalen of de energie van de bron gevaarlijk is
  • De energie dienovereenkomstig classificeren
  • Identificeren hoe energie naar een lichaamsdeel wordt overgebracht
  • De juiste beschermende maatregelen bepalen
  • De doeltreffendheid van de beschermingen meten

HBSE representeert gevaren en beschermende maatregelen als uit drie blokken bestaande modellen die het verband tussen energiebron, energieoverdrachtmechanisme of -bescherming en de eindgebruiker als volgt verklaren:

Hier komt de IEC 62368-1: de nieuwe veiligheidsnorm voor ICT- en AV-apparatuur (1)

Afbeelding 1: HBSE drie-blokken-model voor beschermingen en energieoverdracht (Bron afbeelding: CUI Inc.)

De nieuwe norm past de HBSE-drie-blokkenmaat niet alleen toe in de context van lichamelijk letsel, maar ook om de kans op door elektriciteit veroorzaakte brand te beoordelen, rekening houdend met het feit dat er een brandstof aanwezig moet zijn om de ontsteking te laten plaatsvinden. Verder verwijst de 62368-1 naar alle energiebronnen die relevant zijn voor elektrische ICT-/AV-apparatuur, inclusief elektrische, thermische, chemische, kinetische en uitgestraalde energie.

De IEC 62368-1 normen classificeren de energieniveaus waaraan een gebruiker kan worden blootgesteld als ES1, ES2 en ES3, waarbij ES1 de laagste categorie is. Een vergelijkbare toenemende schaal wordt gebruikt bij het analyseren van gevaar voor brand door elektriciteit en de betreffende preventiemiddelen. Deze schaal van energieniveaus helpt ontwerpers om te bepalen welke beschermende maatregelen nodig zijn voor hun product, bijvoorbeeld aarding, isolatie of vuurbestendige ruimtes. Ook de gebruiker of gebruikster zelf wordt in categorieën onderverdeeld, in dit geval op basis van competentie, als een ‘gewone persoon’, ‘bekwame persoon’ of ‘geïnstrueerde persoon’.

Hier komt de IEC 62368-1: de nieuwe veiligheidsnorm voor ICT- en AV-apparatuur (2)

Afbeelding 2: classificatie van energieniveaus van IEC 62368-1 (Bron afbeelding: CUI Inc.)

Tijdlijn tot implementatie

Er gaat veel veranderen en voor bedrijven die nog niet met de overgang naar de nieuwe norm zijn gestart, is het nu tijd om met hun voorbereidingen te beginnen en hun eigen beschermende maatregelen te ontwerpen.

De nieuwe, op mogelijke gevaren gebaseerde methodologie binnen de veiligheidsanalyse is erop gericht om ontwerpers meer flexibiliteit te bieden bij het ontwerpen van veiligheidsmaatregelen voor hun eigen producten, maar vereist tegelijkertijd een grondige beoordeling om te garanderen dat diezelfde producten veilig zijn in gebruik en geen lichamelijk letsel of brand kunnen veroorzaken. Deze benadering ondersteunt de introductie van nieuwe en innovatieve constructiemethoden en technologie zonder de noodzaak tot aanpassing vooraf. Dit zal helpen om de verschillen tussen gepubliceerde regionale en nationale equivalenten van de norm te beperken.

Gelukkig voor OEM's bevat de IEC 62368-1 2nd Edition clausules die bestemd zijn om bedrijven te ondersteunen bij de overgang van de oude normen naar de nieuwe norm. Zo worden ze onder meer geholpen bij het nemen van de beslissing hoe en wanneer ze hun producten volgens de nieuwe norm gaan certificeren en bij het beheer van hun huidige voorraad van onder 60950-1 en 60065 vallende subsystemen en componenten.

Tot slot hebben toezichthouders in de VS en Europa afgesproken om de datum, waarop de IEC 62368-1 in werking treedt, te synchroniseren om productleveranciers binnen deze wereldwijd opererende markten een eenduidig en geüniformeerd doel te geven om naar toe te werken. Dit is een positieve ontwikkeling voor OEM's die hen iets meer tijd geeft om hun nieuwe testmethodes en documenten voor te bereiden.

Door een expliciete, geharmoniseerde datum vast te stellen, weten productleveranciers exact waar ze aan toe zijn en zullen ze op 20 december 2020, wanneer de oude normen worden ingetrokken, in een sterke positie zijn om innovatieve producten te leveren die volledig aan de nieuwe norm voldoen. De volgens IEC 62638-1 gecertificeerde voedingsadapters van 3 W tot 250 W van CUI maken de weg naar overeenstemming met de normen gemakkelijker en zorgen dat ontwerpers de overgang naar de nieuwe norm een stap voor blijven.

Lees de gedetailleerde whitepaper van CUI over IEC 62368-1

Disclaimer: The opinions, beliefs, and viewpoints expressed by the various authors and/or forum participants on this website do not necessarily reflect the opinions, beliefs, and viewpoints of DigiKey or official policies of DigiKey.

Hier komt de IEC 62368-1: de nieuwe veiligheidsnorm voor ICT- en AV-apparatuur (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5715

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.